top of page
Psikolog Oturumu

Bireysel
Danışmanlık

Uyku Sorunları

"Uykusuzluk, içsel bir kaosun işaretidir."

İnsomnia (Uykusuzluk)

İnsomnia, uykuya dalma ve uykuyu sürdürmede yaşanan bir güçlüktür. Kişinin uykusu yoğun ve uzun süreli değildir. Gece sık sık uykusu bölünür, sabah erken uyanır ve geri uyuyamaz. İnsomniası olan kişilerin genellikle halsiz ve yorgun olmaları enerjilerinde yoğun bir düşüşe sebep olur. Dikkatlerini toplamakta, uzun konuşmalar yapmakta güçlük çekerler. Yaşadıkları uykusuzluk yüzünden gerginlik ve ani öfkelenmeler görülür. Bu rahatsızlık uzun süre boyunca devam ettiği noktada kişiyi günlük işlerini yapmaktan alıkoyacak boyuta ulaşabilir.


Hipersomnia (Aşırı Uyuma)

Hipersomnia gündüz aşırı uykululuk ve geceleri uzun süreler boyunca uyuma davranışlarının gösterildiği bir uyku bozukluğudur. Hipersomniası olan kişiler gün içerisinde tekrar tekrar şekerleme yapma ihtiyacı hissedebilirler ve tam bir gece uykusundan sonra bile uyanık kalmakta zorlanabilirler. Uzun süreler boyunca uyumalarına rağmen kendilerini sıklıkla yorgun, enerjisiz hissederler ve günlük aktivitelerini verimli şekilde devam ettiremezler. Hipersomniası olan kişilerde var olan diğer psikolojik rahatsızlıklarda ilerleme ve bu kişilerin madde kullanımlarında artış olabileceği görülmüştür.


Uyurgezerlik

Uykunun yoğun olduğu esnada kişide görülen aniden yataktan kalkma ve gezinme davranışlarına uyurgezerlik denir. Uyurgezerlik esnasında kişi kalkıp evin içerisinde gezinebilir, yatağından farklı bir yere gidip yatabilir, evden dışarı çıkmak isteyebilir. Uyurgezerliğin ortaya çıkmasında genetik faktörler, çevre, yaşadığı uyku problemleri etkili olsa da tam olarak neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Uyurgezerlik esnasında kişi uzun süre uyanmaz ya da uyandırılmaz ise bu durum kişide ciddi problemler yaşanmasına sebep olabilir.


Rüya/ Kabus Görme Sorunları

Yoğun uyku aşamasında, dışarıdan bir müdahale ve uyaran olmaksızın, sık sık endişeli bir şekilde rüyadan uyanma durumudur. Görülen kabuslar sık sık tekrar eder ve gören kişi tarafından çoğunlukla kolayca hatırlanır. Kabuslar, kişinin yaşadığı bir travmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir veya kişide anksiyete, borderline, şizofreni gibi psikolojik rahatsızlıklarla ilişkili olarak da görülebilir. Ayrıca yoğun madde kullanımı bu tarz kabusların görülme sıklığını arttıran etkenlerdendir.


Uyurken Diş Gıcırdatma

Uyku esnasında kişide dişleri birbirine sürtme veya çene sıkma hareketlerinin gerçekleştiği bir uyku bozukluğudur. Uyurken dişlerini gıcırdatan kişilerde diş gıcırdatma sesi, dişlerini sıkma, sabahları çene kaslarında ağrı, dişlerde hassasiyet, baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir.


Uyku ile İlişkili Yeme Bozukluğu

Uyku esnasında gelen yeme ataklarıdır. Bu sorunu yaşayan kişilerde gerçekten acıkmış ve susamış olmasalar bile yeme için uyanma davranışı görülür. Yeme atakları esnasında yenilmez zararlı olabilen madde tüketimi veya yemeye ulaşmak için tehlikeli davranışlar sergilemek kişi için büyük risk unsurlarıdır. Ayrıca yeme ataklarının uyku bölünmesine sebep olması ertesi gün uykusuzluk ve yorgunluk yaşanmasına yol açar. Gece geç saatte ve uyku arasında tüketilen besinler kişinin sağlığına zarar verir ve kilo dengesinde bozulmaya neden olabilir.

bottom of page