
Bireysel
Danışmanlık

Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), travmatik bir olay yaşamış ya da buna tanık olmuş kişilerde gelişebilen psikolojik bir rahatsızlıktır. Gerçek bir ölüm ya da ölüm tehdidi, ağır yaralanma, kişinin bedensel bütünlüğünü tehdit eden bir durum yaşaması veya tanık olması gibi durumlardan sonra ortaya çıkar. TSSB’ye yol açabilecek olaylar arasında askeri çatışmalar, cinsel saldırı, fiziksel saldırı, doğal afetler, kazalar ve ciddi yaralanmalar yer alır.
Travma sonrası stres bozukluğu sonrası kişilerde TSSB’ye bağlı anksiyete, depresyon veya obsesif kompulsif bozukluk (OKB) görülme oranı yüksektir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Görülen Belirtiler
Yaşanılan travmanın ardından kişi uykuya dalamama ya da sürekli kabus görme gibi problemler yaşayabilir. Yaşadığı rahatsız edici olayı sanki tekrar tekrar yaşıyormuş gibi hatırlayabilir. Yaşadıklarına anlam vermekte zorlanır, başına gelenleri sanki bir başkası yaşamış gibi yabancılaşma hissedebilir. Etrafındaki ses ve hareketlere karşı hassastır, çok çabuk irkilir. TSSB sonrası kişide çabuk sinirlenme, gerginlik ve endişe hali mevcuttur. Olayın meydana geldiği yere gitmeme gibi olayı hatırlatacak her türlü durumdan kaçınma görülür.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi
TSSB tedavi sürecinde ilaç ve psikoterapi kullanılabilir. Bilişsel davranışçı terapinin TSSB üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Psikoterapi sürecinde, kişinin travmanın devam etmesinde etkili olan sağlıksız düşüncelerinin yararlı düşüncelerle değiştirilmesi amaçlanır. Aynı zamanda kaçındığı durumların üzerine gitmesi sağlanarak bu durumlara karşı duyarsızlaşması ve korkularının üstesinden gelmesine yardımcı olmak amaçlanmıştır.