
Bireysel
Danışmanlık

Tükenmişlik Sendromu
Tükenmişlik sendromu, insanları etkileyen stresli yaşam olayları nedeniyle yaşadıkları yıpranmalar, motivasyon kaynağı bulamamaları ve karşılanamayan istekleri sonucunda ortaya çıkan tükenme durumudur. İnsanların özel ve iş hayatında karşılaştıkları stres ile başa çıkamadıkları, kendilerini yetersiz hissettikleri noktada ortaya çıkar. Severek gidilen işe artık gitmek istememe, aile ya da arkadaşlarla vakit geçirmekten keyif almama ya da kimlik karmaşası yaşanmasına sebep olabilir.
İnsanlar birçok farklı sebepten tükenmişlik sendromu yaşayabilirler. Sendroma, özel ve iş hayatlarında karşılaştıkları stres ile başa çıkamadıklarında başarısız ve yetersiz olduklarını düşünmeleri yol açabilir.
Tükenmişlik Sendromunda Görülen Belirtiler
Tükenmişlik durumu insanlarda çeşitli psikolojik rahatsızlığa ya da hali hazırda var olan rahatsızlığın tetiklenip şiddetlenmesine yol açar. Sürekli devam eden ve kontrol edilemeyen bir öfke ve gerginlik hali mevcuttur. Bu sendromdaki insanlar kendilerini başarısız ve yetersiz hissederler. Hiçbir şeyi başaramadıklarını düşünmeleri kendilerini yoğun bir şekilde suçlamalarına ve özgüvenlerinin düşmesine neden olur. Hiçbir şey için enerji ve heves bulamazlar ayrıca hayattaki beklenti ve hedeflerini kaybettikleri için iş, arkadaş ve özel hayatlarından kendilerini soyutlarlar.
Fiziksel olarak kronik ağrılar (baş ağrısı, kas/eklem ağrısı vb.), aşırı kilo alma/verme, uykusuzluk ya da çok fazla uyuma, kronik yorgunluk, alerjik sendromlar, sürekli tekrarlayan gribal enfeksiyonlar, cinsel isteksizlik, mide sorunları, tansiyon başlıca belirtilerindendir.