top of page
Psikolog Oturumu

Bireysel
Danışmanlık

Fobiler

Yetişkinlerde Fobiler

Fobi, belirli bir duruma ya da canlı- cansız nesneye karşı hissedilen yoğun korkudur. Fobisi olan insanlar korkularının gereksiz ve aşırı olduğunu bilirler. Ne yazık ki korkularının ve bu konudaki gerçekçi olmayan düşüncelerinin önüne geçemedikleri için korktukları durum ya da nesneden kaçınmak için kaçınma davranışlarını geliştirirler. Korkulan durumdan kaçınmak kişinin hayatını etkiler, işlevselliğini azaltır ve hissedilen korku durumu fobi hallini alır. Aynı zamanda kaçınma davranışları eylemlerini sınırlandırdığı ve bazı aktivitelere katılımlarını zorlaştırdığı için yaşam kalitelerinin düşmesine neden olur.

En yaygın görülen fobiler arasında, kapalı alan korkusu (klostrofobi), yükseklikten korkma, uçağa binmekten korkma, hayvanlarla ilgili korkular, örümcek korkusu (araknofobi), kan korkusu (kan görmekten, aldırmaktan ya da iğneden korkma) sayılabilir.

Fobik Durumlarda Görülen Belirtiler
  • Fobik durum, mekan ya da canlı- cansız nesneyle karşılaşıldığında vücutta terleme, titreme, mide bulantısı, karın ağrısı, nefes alamıyormuş gibi hissetme, boğulma hissi, nabzın artması, sık idrara çıkma, bayılacak gibi olma hali görülebilir.

Fobilerde Kullanılan Tedavi Yöntemleri

Fobik nesne ya da duruma karşı hissedilen korku altı aydan uzun bir süredir devam ediyorsa bir uzmandan profesyonel yardım alınması önemlidir. Uzman yardımı ile spesifik fobi değerlendirilir, günlük yaşam üzerindeki etkisi belirlenir ve etkin bir tedavi planı oluşturulur.

Fobilerin tedavisinde sıklıkla bilişsel- davranışçı terapi (BDT) ve maruz bırakma yöntemi kullanılır.

bottom of page