
Çocuk Ergen ve
Aile Danışmanlığı

Halk arasında 'takıntı' olarak bilinen Obsesif kompulsif bozukluk çocuklarda okul öncesi dönem ve ergenlik döneminde de sıklıkla görülmektedir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntılar ve Tekrarlar)
Takıntılar bir diğer adıyla obsesyonlar, kişinin zihnine tekrar tekrar giren istenmeyen, mantıksız ve rahatsızlık verici düşünceler, görüntüler ya da dürtülerdir. Kompulsiyon ise bu rahatsızlık veren ve durdurulamayan düşünce, görüntü ve dürtülere yanıt olarak gerçekleştirilen davranışlar ya da zihinsel eylemlerdir. OKB’si olan kişiler genellikle takıntılı düşüncelerinin neden olduğu kaygıyı azaltmak için yapmak zorunda olduklarını düşündükleri kompulsiyon adı verilen davranışları gerçekleştirirler. Bu davranışlar kaygıyı geçici olarak hafifletse de rahatlama kısa sürelidir ve döngü sıklıkla tekrarlanır.
Çocuklarda Obsesif Kompulsif Bozukluk
Çocuklarda tekrarlanan ve yinelenen davranışlardır. Tekrar tekrar ellerini yıkama, saatlerce duş alma, sürekli kıyafetlerinin temizliğini kontrol etme, eşyaların yerlerini kontrol etme/düzenleme çocuklarda görülen en yaygın davranış şekilleridir. Bunların yanında zihinsel olarak yapılan belli kelime ya da cümleleri tekrarlama, dua etme, sayı sayma gibi davranışlar da görülebilir. Çocuklar bu davranışları yaşadıkları kaygı hissini azaltmak için çok katı bir biçimde uygular. Ancak tekrarlanan davranışlar çocuklar açısından çok büyük zaman ve dikkat kaybına yol açmaktadır. Bu durum çocukların günlük hayatını sürdürmelerini zorlaştırır ve davranışlarının sosyal çevresi tarafından garipsenmesine yol açar.
Obsesif Kompulsif Bozukluğun Nedenleri
Genetik aktarım yoluyla geçebilmektedir. Aile üyelerinden birisinde bu rahatsızlığın mevcut olması hastalığa yatkınlığı arttırmaktadır. Ayrıca ölüm, ayrılık, kaza, boşanma gibi çocuk için önemli ve tramvaya sebep olabilecek olayların sonucunda da belli takıntı ve tikler halinde görülebilmektedir.