
Çocuk Ergen ve
Aile Danışmanlığı

Depresyon yalnızca yetişkinlerde değil, çocuk ve ergenlerde de çok sık rastlanan bir problemdir.
Ergenlik Dönemi Depresyonu
Ergenlik dönemi depresyonu gencin kendini sürekli olarak aşırı derecede üzgün, değersiz ve hayata karşı karamsar hissetmesi halidir. Ergenlik döneminin getirmiş olduğu kafa karışıklığı hayatı sorgulamasına sebep olabilirken, fiziksel ve mental olarak sürekli bir değişim ve gelişim halinde olunması çevresine uyum sağlamasını zorlaştırabilir. İniş ve çıkışların yoğun olduğu ergenlikte stres, kaygı vb. negatif durumlar ile baş etmeleri daha zorlayıcı olduğu için bu tarz çevresel etkenler ergenler için depresyon kaynağı olabilir.
Ergenlik dönemi depresyonu gençler üzerinde birçok olumsuz etki bırakır. Depresyondan kaynaklanan problemler sağlıklı bir şekilde çözülmezse ileri yaşlarda daha ciddi sorunlara yol açabilirler.
Depresyon sürecinde çocuğa yardımcı en önemli faktör ailedir. Aile ilk başta çocuğun içerisinde bulunduğu durumu, hal ve hareketlerini anlamlandırmakta zorlanabilir. Böyle bir durumda ailenin de bilgilendirilerek sürece dahil edilmesi faydalı olacaktır.
Ergenlik Dönemi Depresyonu Belirtileri
Gençlerde düşük ve mutsuz ruh hali, kontrol edilemeyen öfke, uyku ve iştah düzeninde değişiklikler, yorgunluk, konsantrasyon sorunları, eskiden keyif aldıkları aktivitelere karşı isteksizlik gibi çeşitli belirtiler görülebilir. Bu dönemde gençlerde aile ve çevresinden uzaklaşma ve kopma, hayata karşı izole olma isteği, çevresindekilere karşı öfkeli davranışlar görülebilir. Bunların yanında depresyon gencin okul hayatını ve başarısını da etkiler. Okul performansındaki gerileme, devamsızlık ya da ödevleri tamamlamada yaşanılan zorluk depresyon belirtileri olabilir. Daha ileri aşamada, ağır vakalarda, depresyonu olan gençler kendine zarar verme veya intihar düşünceleri yaşayabilir. Böyle bir durumum meydana gelmesi, acil yardıma ihtiyaç duyulduğunun kritik bir işaretidir.
Ergenlerde Depresyona Neler Sebep Olabilir
Ailesinden birisinin veya yakın olduğu bir kişinin kaybı (ölüm, uzaklaşma, boşanma gibi)
Kız/ erkek arkadaştan ayrılma veya birisi tarafından reddedilme
Ev, okul, şehir gibi ani ve istenmeyen değişiklikler
Ailesinden aradığı duygusal destek ve yakınlığı alamamış olması
Travmatik yaşam olayları (fiziksel/psikolojik şiddet, cinsel istismar gibi)
Düşük öz güven