top of page
Çocuk Ergen Danışmanlığı

Çocuk Ergen ve
Aile Danışmanlığı

Çocuklarda Yeme Sorunları

Yeme bozukluğu ciddiye alınmadığı noktada ciddi problemlere ve hastalıklara yol açabilen bir bozukluktur.

Yeme Sorunları

Yeme bozuklukları, yeme davranışındaki bozulmaların insanlar üzerinde fiziksel ve psikolojik hasara ve insanların beden algısında bozulmalara sebep olmasıdır. Çeşitli sebeplerden ötürü ortaya çıkabilen yeme bozuklukları ilk etapta hafif anormal değişikliklerle başlayıp ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilecek noktaya gelebilir. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Anoreksiya nervoza, Bulimia nervoza, Tıkınırcasına yemek yeme (Binge Eating), Pika, Yemek yemekten kaçınma, Ruminasyon Bozukluğu gibi farklı türleri mevcuttur. Yeme bozukluğu insanlarda farklı şekilde gözlenebilir. Hiçbir şey yemeyip kendini aç bırakma davranışı ya da yemeğin ardından yediklerini çıkarma davranışı şeklinde görülebilir. Yeme bozuklukları birbirinden farklıdır ve hepsi için farklı müdahale teknikleri uygulanır.

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya Nervoza; zayıf bir vücuda sahip olma isteği ve aşırı şekilde kilo alma korkusunun mevcut olduğu yeme bozukluğudur. Kişi kilo almaktan korktuğundan ötürü kilo vermek için çok az yemek yeme, aşırı spor yapma, kendini kusturma gibi çeşitli davranışlar geliştirir. Kızlarda erkeklere göre on kat daha fazla görülmektedir ve genellikle 12- 13 yaşlarında ortaya çıkmaktadır.

Anoreksiya Nervoza Belirtileri

Çok fazla kilo kaybı yaşama, yoğun egzersiz programı ve kilo alma korkusu mevcuttur. Besin ve enerji yetersizliğinden ötürü kişilerde bayılma hissi, yorgunluk, uyuyamama, deride sararma ve konsantrasyon kaybı gibi etkiler görülebilir. Kişilerde saç dökülmesine, cinsel isteksizliğe, vücutta kıllanmaya da sebep olabilmektedir.

Bulimia Nervoza

Kişilerde ara ara meydana gelen tıkınırcasına yeme (being eating) durumudur. Kişiler yememek konusunda kendilerini durduramazlar, yemek yemekle ilgili kontrollerini kaybetmişlerdir. Tıkınırcasına yemenin ardından yediklerini çıkarma ihtiyacı hissederler, kendilerini kusturarak ya da ilaç kullanarak midelerini boşaltırlar. Bulimiada kişiler kilo vermek için diyet yapma, kendilerini aç bırakma davranışları gösterirler.

Bulimia Nervoza Belirtileri

Kişinin aklındaki sürekli yemek yeme düşüncelerine aynı zamanda kilo alma korkusu da eşlik eder. Dış görünüşünden memnun değildir ve beden algısındaki bozulma nedeniyle kişi yoğun egzersiz ve diyet programları uygular. Ayrıca kişide kendisini uzun saatler boyunca aç bırakma, başka insanların yanında yemek yememe davranışları gözlenir.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu (TYB)

Kişinin belirli zaman aralıklarıyla (örneğin 3 saatte bir) normal şartlarda bir kişinin yiyebileceğinden çok daha fazla miktarda yiyeceği çok kısa bir süre içerisinde normalden daha hızlı yeme durumudur. Bu yemek yeme durumu sürekli olarak tekrar eder ve bu durumda kişi kendisini kontrol edemez. Tıkınırcasına yeme bozukluğunda kişi aç olmamasına rağmen aşırı derecede yemek yer ve yedikten sonra pişman olup kendinden tiksinme durumu yaşar.

Pika

Kağıt, kirpik, saç, kum, taş, dışkı gibi yenmeyecek şeyleri yeme davranışıdır. Bir aydan uzun süre boyunca devam ettiği noktada bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Pika bozukluğunun sebebinin tam olarak bilinmemesine rağmen yeme davranışının altında yatan sebebin ortaya çıkarılması önemlidir.

Önceki
Sonraki
bottom of page