
Çocuk Ergen ve
Aile Danışmanlığı

Kaygı, 'takma kafana' diyerek geçmez.
Çocuk Ergen Kaygı Sorunları
Çocuk ve ergenlerde kaygı, onların günlük hayatını etkileyecek düzeyde aşırı ve sürekli olarak endişeli olma halidir. Kaygılı oldukları durumu korku ya da öfke yoluyla ifade edebilirler. Kaygı bozukluğu çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir ve birçok nedeni olabilir. Önemli olan çocukların yaşadığı kaygının onların hayatını hangi düzeyde engellediğidir. Yaşanılan kaygıya, çocukların hayatını kısıtladığı ve yapacaklarına engel olduğu noktada müdahale edilmelidir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu (GAD)
Yaygın anksiyete bozukluğuna sahip çocuklar; okul, kariyer, gelecek, ilişkiler ya da günlük hayat ile ilgili kontrol edemedikleri yoğun endişe yaşarlar. İşlerin ters gideceğiyle ilgili kaygılıdırlar bu yüzden de her şeyi kontrol etmeye çalışırlar.
Ayrılma Kaygısı Bozukluğu
Evden, anne-babadan ya da bakıcıdan ayrılmayla ilgili yoğun korku ve endişe halidir. Genellikle okula gitmek istememe, bakım veren kişi olmadan bir yere gitmeyi reddetme şeklinde kendini gösterir.
Sosyal Anksiyete Bozukluğu
Sosyal anksiyete bozukluğu olan çocuklar, etrafındaki kişiler tarafından yargılanmaktan ve yanlış anlaşılmaktan aşırı endişe duyarlar. Bu yüzden sosyal ortamlarda utanma, sessiz kalma gibi davranışlar göstererek çok fazla göz önünde olmazlar. Mecbur kalmadıkça insanlarla iletişim kurmaktan kaçınırlar. Bu durum onların arkadaş edinme ve sosyal becerilerini geliştirmelerini olumsuz şekilde etkiler.
Seçici Konuşmazlık (Selektif Mutizm)
Genellikle küçük yaştaki çocuklarda görülen selektif mutizm, çocuğun yaşadığı kaygı sonucu belli sosyal durumlarda konuşup belli durumlarda konuşmaması rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlığa sahip çocuklar, konuşmak yerine işaret yoluyla (kafa sallama, eliyle gösterme, mimikler gibi) iletişim kurarlar. Selektif mutizm, çocuğun yaşadığı yoğun kaygıya neden olabilecek bir durum ya da onu derinden etkileyecek ve tramvaya yol açabilecek bir olay karşısında ortaya çıkabilir.